Kies je voor een woning van Duin en Water, dan woon je in een mandelig duinlandschap. Hier is het eigendom van de grond en het onderhoud van het groen net iets anders georganiseerd dan in een reguliere woonwijk. Ben je benieuwd wat dit allemaal inhoudt? Hieronder wordt uitgelegd wat wonen in het mandelig gebied van Duin en Water betekent.
Wat houdt een mandelig gebied in?
Een gebied waar alle bewoners van Duin en Water eigenaar van zijn en gebruik van kunnen maken, dat houdt kort gezegd het mandelig gebied in. Alle grond in het gebied, afgezonderd van de openbare wegen en de grond onder de huizen, zijn gemeenschappelijk voor alle bewoners. Het onderhoud van het hele gebied wordt geregeld door Stichting Houtribhoogte waar alle bewoners een bijdrage aan betalen. Dus het terrein tussen de woningen in is eigenlijk van iedereen.
Hoeveel eigen grond heb je als bewoner?
Wanneer je kiest voor een huis van Duin en Water ben je eigenaar van de grond waar je huis op staat. De grond rondom je woning behoort tot het gemeenschappelijke gebied waarvan je het exclusieve gebruiksrecht hebt. Het gebruik van deze grond rondom je huis is wel gebonden aan duidelijke regels, zo is het niet toegestaan om hier te bouwen of te beplanten. Je kunt hier uiteraard wel zelf je verplaatsbare loungeset, tuinset of wasrek plaatsen. Daarnaast ben je samen met de andere bewoners mede-eigenaar van het gemeenschappelijke gebied.
Wat mag dan bijvoorbeeld niet?
Wat mag dan bijvoorbeeld wel?
Hoe wordt de omgeving onderhouden?
De verantwoordelijkheid voor het onderhoud van het gemeenschappelijke gebied, en van het stuk rondom je huis waarvan je het exclusieve gebruiksrecht, ligt bij de Stichting Houtribhoogte. Doordat deze organisatie het gebied onderhoudt, blijft het landschappelijke karakter behouden. Hier profiteer je als bewoner van een groot, weelderig duinlandschap als achtertuin zonder dat je zelf maar een vinger hoeft uit te steken aan tuinonderhoud.
Wat houdt de Stichting Houtribhoogte in en wat betekent ze voor bewoners?
De Stichting Houtribhoogte is in het leven geroepen om het beheer en onderhoud van Duin en Water op een gemeenschappelijke manier te coördineren. De stichting bestaat uit een bestuurslid van de gemeente Lelystad, een bestuurslid namens Zuiderzee Vastgoed Projecten B.V. en minimaal één bestuurslid namens de bewoners. Elke bewoner betaalt een financiële bijdrage aan deze stichting, die afhankelijk is van de grootte en ligging van de eigen kavel. Hiervan wordt het groenonderhoud, het onderhoud van paden, eventuele verzekeringen en beveiliging betaald. Doordat het gebied wordt beheerd en onderhouden door een stichting, kunnen bewoners gezamenlijk beslissingen maken. Dat maakt Duin en Water echt een woongebied door en voor bewoners.
Kam & Bronotte makelaars
De Veste 10-14
8231 JA Lelystad
De Boer Makelaardij
Muntstraat 141
8232 WB Lelystad
0320-281800
mail@deactievemakelaar.nl
www.deactievemakelaar.nl
Van der Linden Makelaardij
Meenthoek 1
8224 BS Lelystad
0320-241 774
info.lelystad@vanderlinden.nl
www.vanderlinden.nl